Masło orzechowe jest bardzo często obecne w naszym codziennym żywieniu. Z masła orzechowego można zrobić wiele przekąsek. Dlatego dziś poznamy przepis na masło orzechowe.
Przepis na masło orzechowe. Składniki
Do stworzenia masła orzechowego potrzebujemy:
- 600 g dowolnych orzechów 4 szklanki (nerkowca, włoskie czy brazylijskie)
- pół łyżeczki soli
Przepis na masło orzechowe. Przygotowanie.
Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni następnie nakładamy na blache warstwę orzechów. pieczemy ok 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Następnie orzechy i sól miksujemy blenderem przez 15/20 minut (z lekkimi przerwami aby blender się nie przegrzał) do momentu stworzenia gładkiej masy. Stworzoną masę przelewamy do słoika czekamy aż się ostudzi i chowamy do lodówki.
Nie otwarte masło orzechowe możemy przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.
Smacznego!
Spodobał Ci ten przepis? Koniecznie sprawdź
Więcej przepisów można znaleźć na moim blogu, instagramie oraz facebooku.
Osoby zainteresowane treningami personalnymi zapraszam do kontaktu.
Przypominam, że treningi personalne prowadzę w mieście stołecznym Warszawa i jej okolicach a dokładniej:
- Warszawa Bielany (Centrum treningu)
- Łomianki
- Warszawa Żoliborz
- Chomiczówka
- Młociny
Twój trener personalny Michał
Najnowsze komentarze