W pracy jako trener personalny na terenie Warszawy często słyszę pytania o źródła witaminy C. Jest styczeń, okres w którym najczęściej łapiemy różne rodzaju infekcje. Każda choroba łączy się z przerwą w treningach personalnych więc co zrobić by przejść okres zimowy bez choroby?
Jednym ze sposobów jest regularne spożywanie witaminy C, która przede wszystkim wzmacnia odporność. A więc jakie są najlepsze źródła witaminy C?
Dzika róża – 250-800 mg/100 gr
Jedno z najlepszych źródeł witaminy C.
Występuje na obszarach ciepłych i umiarkowanych półkuli północnej. Można ją spotkać prawie na każdym kontynencie, w Polsce jest gatunkiem pospolitym.
Czarna porzeczka – 150-300 mg/100 gr
Bardzo dobre źródło Witaminy C.
Pochodzi z terenów umiarkowanych Azji i Europy. W Polsce jest gatunkiem pospolitym.
Papryka – 125-200 mg/100 gr
Bardzo dobre a przede wszystkim popularne i niedoceniane źródło witaminy C.
Pochodzi z rejonów Ameryki centralnej i południowej. Rozpowszechniona na całym świecie również w Polsce. Wystarczy zjeść jedną paprykę dziennie by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na te witaminę C
Brukselka – 65-145 mg/10 gr
Uprawiana głównie w europie zachodniej i północnej.
Brokuły – 65-100/100 gr
Pochodzi najprawdopodobniej z Cypru. Polska posiada jedne z największych upraw brukselki w Europie.
Należy pamiętać również, iż nie możemy spożywać więcej niż 1000 mg dziennie witaminy C, większe dawki mogą nam zaszkodzić np. w postaci biegunki czy wymiotów.
Więcej informacji znajdziecie na instagramie
Jeśli właśnie to ze mną chcesz realizować swoje cele napisz do mnie. Chcesz poczytać więcej o treningach personalnych? Zajrzyj na BLOGA bądź instagrama. Znajdziesz tam między innymi:
Przypominam, że treningi personalne na terenie Warszawy prowadzę w okolicach:
- Warszawa Bielany (centrum treningu)
- Łomianki
- Warszawa Bemowo
- Młociny
- Warszawa Żoliborz
- Chomiczówka
Twój trener personalny Michał.
Najnowsze komentarze