Pisząc te słowa jest wrzesień, wszyscy idą na grzyby. W niektórych miejscach nawet roi się od grzybów. Ale czy grzyby to dobre rozwiązanie dla osób aktywnych fizycznie? Czy warto jeść grzyby? Jeśli tak to jakie są fit przepisy z grzybami?

Fit przepisy z grzybami. Czy warto jeść grzyby? Wyjaśnia trener personalny

Na świecie zliczono około piętnastu tysięcy gatunków grzybów z czego jadalna jest ok 15 procent z nich. Grzyby uprawne takie jak pieczarki, mung czy boczniaki odgrywają ważna role w żywieniu człowieka dzięki ich usystematyzowanej produkcji. Inaczej sprawa wygląda z grzybami leśnymi (borowiki, podgrzybki, kanie, gąski) dostępnymi tylko sezonowo i dzięki odpowiedniej pogodzie.
Choć gatunków grzybów jadalnych jest mnóstwo, wybieramy tylko te z konkretnym smakiem. Jest wiele gatunków jadalnych które pomijamy ponieważ mają średni smak i istnieje ryzyko pomyłki z grzybami trującymi.
Ciekawostką może być fakt, iż w takich krajach jak Norwegia, Austria czy Belgia grzyby takie jak boczniaki czy pieczarki uprawiane są na skale przemysłową i nie ma tam tradycji zbierania ich w lesie.

Grzyby mimo powszechnym opiniom są źródłem:

  • Witaminy A (karoten)
  • fosforu
  • Witaminy B1 i B2
  • magnezu
  • Witaminy C
  • potasu

Pamiętać też musimy, że grzyby są ciężkostrawne za sprawą chityny wielocukru o strukturze chemicznej podobnej do celulozy.

Fit przepisy z grzybami

Fit przepisy z grzybami. Krem z borowików

Poznaliśmy wartości odżywcze grzybów, czas na fit przepisy z grzybami w roli głównej.

Krem z borowików
Składniki

  • 200 gr świeżych borowików
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół cebuli
  • 1 gałązka rozmarynu baziółka
  • 2 małe ziemniaki
  • sól, pieprz

Przygotowanie (2 porcję)
Suszone grzyby kroimy w kostkę, odstawiamy. Cebule drobno siekamy i szklimy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej pokrojone borowiki i smażymy około pięciu minut.
Następnie zalewamy gorącym bulionem warzywnym odsączone osuszone grzyby oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 18-22 minut. Wyjmujemy gałązkę rozmarynu i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy solą, pieprzem, podajemy z plasterkami borowików, surową oliwą. Możemy także dodać natki.

Fit przepisy z grzybami. Pasta grzybowa

Pasta grzybowa

Składniki do przygotowania pasty grzybowej:

  • pieczarki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • garść posiekanych czarnych oliwek
  • ulubione przyprawy

Przygotowanie:
Pieczarki podsmażamy na oliwie, dodajemy oliwki. Następnie miksujemy oraz doprawiamy ulubionymi przyprawami. Pasta grzybowa to bardzo dobre rozwiązanie do kanapek albo jako sos.

Fit przepisy z grzybami. Jogurtowa zapiekanka z podgrzybkami i kurczakiem

Jogurtowa zapiekanka z podgrzybkami i kurczakiem

Do przygotowania jogurtowej zapiekanki potrzebujemy:

  • 200 gr podgrzybków
  • 200 gr jogurtu naturalnego
  • pierś z kurczaka 200 gr
  • 1 jajko
  • 100 gr cebuli
  • 2 łyżki parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • rozmaryn
  • sól, pieprz

Przygotowanie (2 porcje)
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni następnie na patelni na łyżeczce oliwy smażymy pokrojoną w kostkę cebule oraz rozdrobniony czosnek. Dodajemy grzyby i dusimy około 10 minut. Kurczaka kroimy w małe kawałki, dodajemy do niego sól, pieprz i wrzucamy na patelnie. Smażymy około 10 minut lub do momentu aż wyparuje nadmiar wody. W między czasie mieszamy jogurt naturalny z jajkiem, rozmarynem solą i pieprzem. Mięso z podgrzybkami przekładamy do naczynia żaroodpornego, wstawiamy do piekarnika na około 15 min.

Fit przepisy z grzybami. Podsumowanie trenera personalnego

Grzyby to wbrew krążącym opiniom są źródłem wielu witamin i wartości odżywczych, są także dobrą i zdrową przekąską, sycącą, dodającą wigoru. Osoby aktywne mogą bez problemu korzystać z nich w swoim żywieniu jako dodatek do potraw.

Spodobał Ci się ten tekst? Koniecznie wejdź na mojego bloga bądź facebooka znajdziesz tam:

Pragnę przypomnieć, że pracuje jako trener personalny w mieście Warszawa. Gdzie możemy przeprowadzić trening personalny?

  • Łomianki
  • Młociny
  • Warszawa Żoliborz
  • Chomiczówka

Twój trener personalny Michał