Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Jest to szczególny, rodzinny czas. Dla osób dbających o sylwetkę niestety Święta kojarzą się z dylematem – jeść czy nie jeść? Jak daną potrawę wyliczyć w dzienny bilans kaloryczny? Dlatego dziś postanowiłem przestawić kilka patentów na zdrowe świąteczne potrawy. O to fit przepisy wigilijne.
Fit przepisy wigilijne. Karp w migdałach.
Jak wigilia to karp. Ale jak zrobić karpia by był fit? W migdałach!
W tej wersji pieczemy karpia na pergaminie do pieczenia. Ta wersja jest zdecydowanie bardziej zdrowa, a również smaczna.
Składniki:
- 700g fileta z karpia
- 100g płatków migdałowych
- 1 małe jajko
- 50g mąki
- Sok z cytryny
- Sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie
Karpia podziel na najlepiej osiem części. Skrop sokiem z cytryny, posyp solą i pieprzem, wstaw do lodówki na 3 godziny. Następnie wyjmij karpia, obtaczaj każdy kawałek w mące, potem w jajku i w płatkach migdałowych. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz na papierze do pieczenia przez 15 minut następnie obróć i piecz kolejne 15 minut
Kcal 1700 (B 160, W 60, T 100)
Fit przepisy wigilijne. Fit pierniki
Święta kojarzą nam się z prezentami, rodziną ale i z.. piernikami. O to wersja pierników którą spokojnie może zjeść osoba dbająca o sylwetkę.
Składniki
- 200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150g mąki pełnoziarnistej
- 200g miodu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki (200 ml) ksylitolu lub erytrolu (ok. 55 g)
- 1/8 kostki masła
- 0,5 opakowania przyprawy do pierników
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie
Do garnka wlewamy miód i podgrzewamy na małym lub średnim ogniu, aż do roztopienia się miodu. Następnie dodajmy ksylitol, przyprawę do pierników i masło i dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając. Gdy wszystko się ładnie wymiesza, zostawiamy masę do lekkiego wystygnięcia (na ok. 5-7 minut). W międzyczasie w osobnej misce wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy jajko.
Do miski z mąką dodajemy naszą mieszaninę z garnka. Dokładnie mieszamy całą zawartość, a następnie zaczynamy wyrabiać ciasto.
Wyrabiamy ciasto przez ok. 7 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni. Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto (cienko). Jeśli ciasto się klei, dodajemy trochę mąki do ciasta i jednocześnie smarujemy mąką wałek. Powtarzamy tę czynność co jakiś czas, jak zauważamy, że znów ciasto się lepi. Wykrawamy za pomocą foremek ciasto. Pierniczki pieczemy w piekarniku przez ok. 5-7 minut. Pilnujemy czasu, bo lubią się spiec
Po upieczeniu pozostawiamy na ok. 1-2 godziny do ostygnięcia, nadają się do konsumpcji od razu po upieczeniu.
Fit przepisy wigilijne. Fit sałatka śledziowa
O to odchudzona wersja sałatki śledziowej. Zamiast klasycznego majonezu używany fit majonezu.
Składniki
- 2 filety śledziowe matjas bez oleju 200g
- 1 jajko
- 3 ogórki kiszone 60g
- 4 łyżki ugotowanej kukurydzy 60g
- 6 łyżek ugotowanego groszku 80g
- 4 łyżki fit majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Filety śledziowe namocz w zimnej wodzie przez minimum godzinę, aby pozbyć się nadmiaru soli. W gorącej wodzie gotujemy mrożoną kukurydzę i groszek, i studzimy. Jajko gotujemy na twardo. Śledzie odciskamy z wody i kroimy w kostkę. Jajko również kroimy. Ogórki kiszone siekamy w kosteczkę. Mieszamy śledzie z jajkiem, ogórkiem, kukurydzą, groszkiem i fit majonezem.
Kcal 850 (B 65, w 22 t 52)
Fit przepisy wigilijne. Barszcz
• 40 g suszonych borowików
• 1 cebula
• 10ml oleju rzepakowego
• 1,5 l bulionu warzywnego
• 2 ząbki czosnku
• 2 kg czerwonych buraków
• 1/2 korzenia selera
• 1 jabłko (np. szara reneta)
• Ksylitol
• Przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie, 10 ziaren pieprzu, sól, ocet winny, 3 goździki, kawałek kory cynamonu, kawałek gwiazdki anyżu
Na oleju musimy zeszklić cebulę i czosnek. W ttm samym czasie gotojemy bulion, dodajemy suszone borowiki, listki laurowe, ziele angielskie i pieprz. Następnie cebulę i czosnek. Buraki, selera i jabłko musimy zetrzeć na grubych oczkach i dodać do garnka. Na końcu dodsjemy goździki, cynamon i anyż.Zagotować, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, dodać ocet. Odstawiamy na godzinę, dodajemy sól, pieprz i ksylitol.
ok 1200 kcal
Fit sałatka jarzynowa
Święta Bożego Narodzenia większości z nas kojarzą się z sałatką jarzynowa. Ale czy istnieje wersja fit sałatki jarzynowa? Oczywiście.
Składniki fit sałatki jarzynowej:
- ugotowana marchewka 120 g
- ugotowana pietruszka 80 g
- kawałek ugotowanego selera 80 g
- 1 surowy ziemniak 80 g
- groszek zielony 50 g
- ogórek kiszony 80 g
- biała część pora 50 45 g
- fit majonez 4 łyżki
Przygotowanie:
Ziemniaka gotujemy i studzimy. Następnie warzywa kroimy w kostkę i dodajemy pokrojonego w kosteczkę ogórka oraz bardzo drobno posiekanego pora, następnie dodajemy groszek groszek. Warzywa mieszamy z fit majonezem, na końcu dodajemy sól i pieprz.
Cała sałatka to 300kcal
Fit pierogi z kapustą i burakiem
Składniki na fit pierogi z kapustą i burakiem.
Składniki na ciasto: |
250g mąki ryżowej |
100g mąki jaglanej |
50g mąki pszennej z pełnego ziarna |
300ml ciepłej wody |
2 łyżka masła klarowanego |
1 jajko |
Szczypta soli |
Farsz: |
200g kapusty kiszonej |
1 duży burak |
1 łyżka oliwy z oliwek |
1 cebula |
Pieprz, sól |
Przygotowanie:
Posiekaną kapustę gotujemy w wodzie przez około 40 minut. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek i cebulę.
Dodajemy posiekanego buraka i smażymy przez około 1 – 2 minuty. Następnie dodajemy kapustę i smażymy jeszcze przez 3 – 5 minut.
Gotowy farsz pozostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę przekładamy do miski, dodajemy roztopione masło, jajo, wodę, sól i wyrób na gładkie ciasto. Kroimy na małe kwadraty, układamy porcję farszu i zawijamy na formę pierożków.
Gotujemy w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Spodobał Ci się artykuł fit przepisy wigilijne? Sprawdź mojego bloga a znajdziesz tam
Przypominam, że pracuje jako trener personalny w mieście Warszawa. Treningi personalne pod moim okiem odbywają się w studiu treningu personalnego Centrum treningu. Na zajęcia zapraszam osoby z okolic:
- Warszawa Bielany
- Łomianki
- Warszawa Żoliborz
- Młociny
- Chomiczówka
Twój trener personalny Michał.
Najnowsze komentarze